Resepi Simple Dan Mesti Jadi #4: Roast Chicken And Vegetables
11:23 amLama jugak aku tak share kan resepi masakan dekat sini. Boleh dikira dengan jari tangan kanan je. Jadi memandangkan semalam aku ada buat roast chicken untuk lunch, marilah aku share sikit cara nak buat nya. Rata-rata memang ramai sangat orang suka makan roast chicken ni. Tak kisah la dekat restoran western ke, atau beli dekat pasar raya ke kan, yang pasti memang kalau tengok je whole roast chicken tu mesti buat air liur korang meleleh je. Nak pulak bila time duit tak banyak, tekak pulak teringin yang amak nak makan roast chicken tuh kan. Terpaksa lah korang pendam kan perasaan nak makan chicken tuh untuk gaji yang seterusnya. Melainkan kalau gaji korang 3-4K dan bonus 5-6 bulan gaji. Sehari makan 7-8 kali pon takde hal. Hahaha.
Jangan risau. Kalau korang nak makan, boleh je buat sendiri. Resepi dia simple je dan tak renyah pon. Kalau korang dah cuba sekali mesti rasa alamak, senang je rupanya nak buat roast chicken ni. Haaa gituuu. Kos untuk buat nye pon tak berapa mahal. Kalau setakat nak makan sekeluarga 4 orang kos dia baru RM20 aje. Cuba bayangkan harga yang korang beli dekat supermarket atau makan dekat restoran untuk sorang makan? Tak ke lebih kurang sama je kan harga nya? Jimat tak kalau buat sendiri dekat rumah?
Aku rasa ini lah resepi yang paling aku master buat kot. Hahaha. Sebab resepi hebat lain aku belum try lagi sebenarnya. Dan hanya yang ni ajelah aku suka makan over and over again. Satu lagi aku rasa sebab resepi roast chicken ni sangat lah simple. Preparation dia tak sampai 15 minit pon. Kalau setakat family aku cakap teringin nak makan roast chicken ni, aku tak payah fikir banyak kali nak sediakan resepi ni. Jadi aku nak share dengan korang sekarang resepi roast chicken with vegetables ni atau orang melayu kita panggil ayam panggang. Dah jom tengok bahan-bahan yang diperlukan dan step by step cara nak masak roast chicken and vegetables di Isma's Kitchen.
Untuk vegetables, tak payah kupas kulit bawang-bawang, kentang dan jugak carrot. Terus je basuh bersih-bersih dan toskan. Lepas tu terus je potong.
Carrot dipotong besar-besar tanpa dibuang kulitnya |
Bawang besar dipotong empat |
Kentang dipotong chunky. Ikut saiz yang korang suka. Aku suka saiz sederhana besar supaya dapat kentang banyak |
Pecahkan labu bawang puting kepada sebiji- sebiji. Kalau suka sebiji tak perlu potong dua bawang putih ini |
Inilah hasil kesemua vegetables yang sudah siap dipotong. Ketepikan dulu, sebab kita nak guna masa last sekali nanti |
Ayam. Terpulang pada korang nak saiz yang macam mana |
Black pepper, Mixed herbs dan Bay leaves. |
Butter dan Garam |
Lemon, Ubi kentang, Bawang putih, Bawang merah dan Carrot |
Kesemua bahan yang diperlukan |
Ok semua bahan dah ready? So sekarang jom kita mulakan proses membuat roast chicken ni. Sementara korang nak sediakan seasoning untuk ayam tuh, boleh lah preheat oven dalam 210 degrees. Settle bab tuh. Dah boleh seasoning ayam pulak.
Tips untuk ayam, basuh ayam bersih-bersih lepas tuh toskan ayam biar dia kering betul-betul. Atau pon ambik kain bersih lap pada ayam. Kalau ayam betul-betul kering, bila sudah masak nanti ayam akan lebih crispy.
Drizzle minyak olive ke atas ayam |
Ambil garam dan ratakan di dalam perut ayam untuk perasa. Masuk kan juga black pepper untuk membangkitkan bau dalam ayam |
Ratakan garam di seluruh badan ayam |
Lepas tuh boleh ratakan black pepper pula keseluruh badan ayam. Kalau yang suka rasa black pepper tuh boleh la letak lebih sikit. Terpulang pada rasa masing-masing |
Last sekali untuk seasoning, aku letak mix herbs. Ratakan juga keseluruh ayam. Aku memang suka bau mix herbs ni. Bau dia kuat dan rasa pon lebih sedap |
Terbalik kan ayam. Dada menghadap ke atas. Pisahkan antara kulit dengan isi ayam. Masukkan jari di antara kulit dan isi ayam dan buatkan laluan |
Potong butter saiz kiub, dan sumbat kan ke dalam laluan yang terlah di buat tadi |
Ratakan butter ke dalam dada ayam. Lakukan langkah yang sama di sebelah kiri ayam juga dan ratakan. Kalau yang suka lebih butter tu, sila lah tambah mengikut citarasa korang ye |
Ambil lemon tekan dan roll kan. Cara ni adalah untuk mengeluarkan jus - jus dalam lemon itu |
Akhir sekali sumbat kan lemon ke dalam perut ayam |
Dah siap. Simple dan cepat |
Masuk kan kesemua vegetables yang dah siap dipotong mula-mula tadi ke sekeliling ayam |
Inilah hasil roast chicken yang telah siap disediakan. Hanya tunggu nak masuk dalam oven sahaja |
After 45 minit keluarkan ayam dan terbalik kan ayam untuk mendapatkan hasil crispy yang sekata. Masuk kan semula dan tunggu lah sampai balance minit korang habis. Cuma nak diingatkan, setiap oven kita ni tak sama. Ada yang jenis dia suhu lain macam. Baru masuk je dah naik rentung ayam kan. So sambil-sambil buat tekan tubi tuh intai-intai lah ayam korang mana tau kot rentung ke kan. Hahaha. Tapi selalu nya elok je takde masalah. So macam mana rupanya ayam korang bila dah masak tuh? Jom kita tengok sekaranggg!
Roast Chicken and Vegetables |
So, lepas ni korang boleh makan roast chicken puas-puas dekat rumah. Tak payah lagi fikir nak keluar belanja banyak-banyak kan. Kalau buat 2-3 ekor macam ni memang puas hati makan ramai-ramai. Kalau ada lebihan ayam, esok nye boleh lah korang buat bekalan sarapan untuk suami dan anak-anak korang. Boleh je nak buat chicken wraps pon kan. Jimat tak? Jimattt! Next time kalau ada resepi yang best-best aku akan share lagi dengan korang ye. Tataaa.
p/s: Bila lah nak try buat ribs pulak.
Resepi simple dan mesti jadi:
#1-Ikan Talapia Merah Masak Stim Limau Asam
#2-Sandwich Monte Cristo
#3-Stew Ayam
6 comments
Assalam isma,
ReplyDeleteiols pun teringin nak bakor ayam sekor2 lagu ni
tapi tiap kali nak buat mesti my mom n hubby bisin kata nanti TAK ABEH
ater weols 4beranak ja dalam rumah tu he3
kalau tak nak membazir, beli yang ayam giant, dia kecik sikit. lagipon boleh makan sampai malam. lepas tuh kalau tak habis boleh masuk peti esok buat breakfast sandwich. heheheh
DeleteTq yea isma good job...😊😊😊
ReplyDeletesama-sama
Deletehehehe.nak try la.tqq
ReplyDeleteselamat mencuba
DeleteSalam.. jangan segan-segan ye... sila comment.. nanti aku akan jalan2 ke blog korang pulak ye..